LUVASSA SULOISEN MAKEA YSTÄVÄNPÄIVÄ

CURIOUSER & CURIOUSER | ruoka

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Hermesetas & Babler

Olin vielä jokin aika sitten toivoton leipuri. Juuri se leipuri, jonka pullataikina ei noussut, pannukakku lässähti uunista tultuaan ja juuri se leipuri, joka turhautui hetkessä kermavaahdon vispaamiseen. Olen elävä esimerkki myös siitä, että tälläkin saralla harjoittelu tekee ihmeitä. Ei välttämättä mestaria, mutta ainakin sellaisen leipurin, joka saa tekemillään herkuilla täytettyä koko korillisen ystävänpäiväpiknikiä varten. Sen lisäksi, että leipomistaitoni ovat olleet melkoisen kehnot, yksi syy vähäiseen leipomisinnostukseeni on ollut se, että en ole ikinä ollut kova sokerihiiri. Herkkuhammastani kyllä kolottelee miltei päivittäin, mutta sokerisia herkkuövereitä harvoin kaipaan.

Kun taitoni ahkeran treenailun jälkeen kuitenkin kehittyivät leipomisen saralla, aloin samalla tutustua erilaisiin makeuttamisvaihtoehtoihin, jotta sokeripurkin voisi unohtaa vallan kuivakaapin hyllylle. Hermesetas, vähäkalorinen tai jopa kaloriton sokerin vaihtoehto, tuntui heti erinomaiselta ratkaisulta. Sen lisäksi, että tuotteet ovat sokerittomia ja näin ollen edistävät hampaiden terveyttä, ne eivät myöskään vaikuta verensokeritasoihin. Tuotevalikoimasta löytyy myös useampia erilaisia makeuttamiseen tarkoitettuja tuotteita makeutusjauheesta makeutusnesteeseen. Kun päätimme suunnata tulevan ystävänpäivän kunniaksi helmikuista pakkaspäivää juhlistamaan piknikille nuotion ääreen, minä päätin ottaa hoitaakseni herkkujen tekemisen. Hermesetasin avustuksella tietysti.

Aloitin piknikherkkujen valmistamisen jo paria päivää ennen varsinaista herkkuhetkeä. Viipaloin pestyjä veriappelsiineja ohuiksi siivuiksi ja puolitin ne. Mittasin kattilaan 6 dl vettä sekä 3 dl Hermesetas-makeutusjauhetta ja kuumensin veden kiehuvaksi. Lisäsin veriappelsiinin viipaleet veteen ja annoin niiden kiehua kuplivassa vedessä noin puolen tunnin ajan. Lopuksi nostelin reikäkauhalla viipaleet leivinpaperille kuivumaan vuorokaudeksi. Seuraavana päivänä sulatin mikrossa sokeritonta suklaata. Lisäsin sulatetun suklaan joukkoon Hermesetasin nestemäistä makeutusainetta ja dippasin kuivuneet appelsiinisiivut suklaaseen. Päälle ripottelin vielä kookoshiutaleita ja laitoin herkut jääkaappiin odottamaan retkeämme.

Koska piknikille saapui kanssani rakkaitani, halusin muistaa myös heitä suklaisilla herkuilla. Sulatin levyllisen sokeritonta suklaata mikrossa (kannattaa testailla erilaisia sokerittomia suklaavaihtoehtoja oman lempparin löytämiseksi!) ja makeutin jälleen sulaneen suklaan Hermesetasilla. Toisen sulaneen levyn makeutin ruokalusikallisella makeutusjauhetta (vastaa rkl sokeria), toisen noin kymmenellä tipalla (vastaa n. 1 tl sokeria) makeutusnestettä. Kaadoin sulaneen suklaan leivinpaperille ja ripottelin päälle erilaisia herkkuja, toiseen paloiteltua, kuivattua viikunaa ja cashewpähkinöitä, toiseen pistaasipähkinöitä ja karpaloita. Laitoin levyt jäähtymään jääkaappiin. Kun paketoin levyt lahjaksi, käärin ne itsetehtyihin ja koristeltuihin kääreisiin, jotka toimivat samalla ikään kuin ystävänpäiväkortteina.

Seuraavaksi oli tikkupullien vuoro! Taikina tikkupullia varten kannattaa tehdä jo ennen retkelle lähtöä. Pullataikinaan tarvitset 3 dl vehnäjauhoja, n. 1/2 tl suolaa, 2 tl leivinjauhetta, 2 tl kardemummaa ja 2 dl maitoa. Käytä makeuttamisessa 2 rkl makeutusjauhetta. Pyörittele taikinasta pötköjä ja varaa matkaan mukaan myös pitkiä puukeppejä nuotiolla paistamista varten. Taikinapötkö kiedotaan puukepin ympärille tiukasti ja sitä paistetaan nuotiossa (varo ettei kärähdä liian lähelle liekkejä vietäessä!) reilun kymmenisen minuuttia. Muistathan, että pulla kohoaa paistettaessa. Tikkupullia on ihana dippailla kermavaahtoon (jonka makeuttamiseen riittää muutama tippa makeutusnestettä) ja itse survoin tehosekoittimessa ”hilloksi” tuoreita mansikoita, ja survoksen makeutin tietysti samaisella makeutusnesteellä.

Kas näin helposti käy herkuttelu ilman sokeria! Herkut kulautimme alas nokipannukahveilla ja punaherukka-mustaherukka-smoothiella, joka ilman sokeria voi ajatuksena tuntua melko karvaalta ja kirpeältä makuelämykseltä. Makeutusneste toi tähänkin juotavaan herkkuun tarvittua lempeyttä.

Kun jo pelkästään ystävänpäivää edeltävä piknik oli näin suloisen makea, kuinkakohan herkullinen varsinaisesta rakkauden ja ystävien päivästä vielä tuleekaan? Makeita ajatuksia ja tunnelmallista tulevaa ystävänpäivää kaikille.


Posted in ruoka and tagged , by NOORA.