KUN MAAJUSSIN MORSIAN PERUNOITA ISTUTTI

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

peruna siemenperunaperuna istuttaminenperuna istuttaminen

Kyllä. Löysin jääkaapin vihanneslokerikosta sinne unohtuneen perunapussin jämät ja totesin, että ruokaperunat olivat juuri niin idättyneen näköisiä, että ne voisi iskeä maahan kasvamaan satoa. Elettiin toukokuun loppua ja olin sopivan kyllästynyt takapihalla rehottaviin ruusuihin. Niinpä ruusuja kaivettiin maasta iso kasa juurinen pois, ja tilalle heiteltiin pussillinen kuohkeaa multaa. Maajussini hieman taisi vielä tässä vaiheessa epäillä, että kannattaako muutaman perunan tähden vuodattaa näin paljon hikeä ja nähdä vaivaa. Tuskinpa sato edes olisi kummoinen, elämme kuitenkin rivitalossa, jonka piha ei ole se otollisin perunankasvatusta ajatellen.

Istutin maahan yhteensä kuusi siemenperunaa. Jääkaapissa muhineet perunat olivat siis alkaneet jo versoa ituja ja maahan ne istutettiinkin noin 10 sentin syvyyteen paras itu ylöspäin. Päälle kaadoimme tasaisesti multaa ja jäimme odottamaan. ”Odotella saadaan varmaankin tovi”, totesi epäileväinen maajussini.

peruna savimaaperuna sadonkorjuu

Ei kulunut kuitenkaan montaakaan viikkoa, kun perunamaani alkoi vihertää. Ja viherrystä riittikin miltei metrin korkuisiin varsiin ja komeisiin lehtiin. Työkaverini kertoi, että monesti saattaakin käydä niin, että varsi on komea ja korkea, mutta mullan alta ei löydy siemenperunaa lukuunottamatta mitään. Voi miten minua jännitti! Komealta perunamaa tosiaan näytti koko kesän ajan, ja kun istutuksesta oli kulunut kymmenen viikkoa, oli aika korjata sato talteen. ”Älä nyt sitten pety, jos sieltä ei mitään löydy”, muikea maajussini virnisteli.

Katkaisin perunamaaltani varret ja aloin hommiin. Ja kappas, jotakin kullankeltaista pilkotteli jo mullan alla. Satoa, se on satoa! Perunoita! Minun perunoitani! Kuudesta siemenperunasta oli maan alla muhinut kattilallinen perunaa. Käsittämättömän kaunista perunaa, joista tuntui multakin irtoavan paremmin kuin ikinä ennen niitä pestessäni. Sadonkorjuujuhla huipentui grilli-illalliseen, jonka pääosaa oma perunasatoni näytteli.

Ehkä parhaita perunoita ikinä. Ihan ite tehtyjä.

Maajussinikin joutui lopulta myöntämään, että hyviä olivat. Ehdotti jopa, että ”ens kesänä raivataan loputkin ruusut pois perunamaan tieltä”.

peruna rivitalo piha


Posted in lifestyle and tagged , by NOORA.