KIRJATAMMIKUUNI – NÄMÄ KIRJAT LUIN 01/2021

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

Minulla on yksi tavoite tälle vuodelle, haluan lukea ja ennen kaikkea raivata kalenteristani enemmän aikaa kirjojen lukemiselle. Olen huomannut, että saan ajatukseni kaikista parhaiten pois arjen kiireistä ja murheista heittäytymällä hyvän kirjan pariin. Juuri siksi lukemisharrastukselle on nyt annettava aikaa. Ja mikä olisikaan mukavampaa, kun jakaa lukuvinkkejä samalla myös teille.

Kas tässä, kirjat, jotka luin vuoden 2021 ensimmäisen kuukauden aikana.

yksi elämä yksi planeetta

[ YKSI ELÄMÄ, YKSI PLANEETTA / SIR DAVID ATTENBOROUGH, WSOY 2020, *teos saatu ]

Sain WSOY’ltä joulun alla paketin, josta löytyi tämä vaikuttava teos. Teos, johon tartuin  nopeasti sen saatuani ja lopulta ahmaisinkin kirjan kahdessa päivässä kannesta kanteen. Jo kirjan saatuani osasin odottaa sen lukemisen jättävän minuun taatusti jälkensä enkä ollut väärässä; tässä kirjassa oli hurjasti asioita, joita olen miettinyt monesti teoksen lukemisen jälkeen. Sanoisinkin, että Sir David Attenborough’n Yksi elämä, yksi planeetta-opuksessa riittää paljon pureskeltavaa, ajateltavaa ja pohdiskeltavaa. Se kääntää ajatukset planeettaamme, planeettaan ja luontoon, jolle ihminen on hänenkin elinaikanaan aiheuttanut monia muutoksia.

”Olemme tulleet näin pitkälle, koska olemme planeettamme historian älykkäimmät oliot. Selvitäksemme eteenpäin tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin älyä. Tarvitsemme viisautta.” Vaikka kirjan sivuilta löytyy paljon raakaa faktaa siitä, millaisia vaikeuksia planeettamme on joutunut kokemaan, se tarjoaa myös oivalluksia koskien sitä, kuinka voimme pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden. Adjektiiveista vaikuttava ja ainutlaatuinen, kuvaavat mielestäni parhaiten tätä lukuelämystä.

[ LUKITUT OVET / RUTH WARE, OTAVA 2020 ]

Kirjat harvoin menevät uniini, vaikka lukisinkin niitä juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta tämän teoksen karmaiseva, ihokarvat pystyyn nostattava ilmapiiri ja tiivistunnelmainen juoni saivat minut näkemään painajaisia. Juonen voisi sanoa muistuttavan psykologista trilleriä, jossa lukijaa pelotellaan yhtä lailla kuin kirjan päähenkilöä Rowaniakin. Jouduin jopa välillä pitämään pieniä pausseja kirjan lukemisesta, koska tarinan kummallisuus ja karmivuus tekivät oloni paikoin kovinkin ahdistuneeksi. Kirja oli hyvä, erittäin hyvä, mutta genreltään se ei taida olla tällaiselle herkkikselle kuin itse olen, parasta iltalukemista.

Rowan palkataan lastenhoitajaksi taloon, jolla on synkkä historia. Lapsia on paimennettavana peräti neljä, kummituksia kenties enemmänkin. Onko aaveita olemassa ja kuinka talon mailla apulaisena toimiva Jack liittyykään juonenkäänteisiin? Ja miksi kirja alkaa Rowanin kirjeellä, jossa hän vakuuttaa lukijalle ettei ole syypää murhaan? Kun ovi myrkkypuutarhaan avautuu, seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Rowan jää lasten kanssa heti ensimmäisenä päivänään yksin, kun lasten vanhemmat suuntaavat työmatkalle. Kaiken kukkuraksi vanha kartano on rempattu älytaloksi. Kuka on syypää, kun koko talon valot syttyvät keskellä yötä ja kuka saa ullakon lautalattian narisemaan? Hui, ihan selkäpiitä karmi edes kirjoittaa tästä, mutta todettava on, että kun palaset loksahtelevat kohdilleen, koko teoksen juoni osoittautuu äärimmäisen nerokkaaksi.

[ OTA MINUT SYLIIN / NATALIE COX, OTAVA 2020 ]

Vaikka läheiseni tuntevatkin minut paremmin kuin hyvin, halusin hankkia joulun alla itselleni täydellisen joulukirjan. Jos vaikka joulupaketista ei olisikaan löytynyt jouluyön lukuhetkeä varten uutta opusta (pelkoni osoittautui tosin jälleen turhaksi).. Kävin aatonaattona hakemassa viimeiset kirjalahjat paketteihin ja kiikutin kassalle myös itselleni luettavaa. Kansi oli kuorrutettu lumella, halaavalla pariskunnalla ja koiralla, ja tällä kertaa se riitti vakuuttamaan minut siitä, että tämä kirja olisi täydellistä joululuettavaa.

Ja sitähän se oli. Ahmaisin kevyen, mutta juonellisesti koukuttavan teoksen parissa illassa ja vaikka tarina etenikin juuri niin kuin sen oletinkin etenevän ensimmäisistä sivuista lähtien, juuri tällaista pehmeän leppoisaa kirjaa kaipasinkin joulunpyhiksi. Inhoan sanaparia ”aivot narikkaan”, mutta tätä teosta se kuvaa erinomaisesti. Hännänheilutusta, mahanpohjaa kutkuttelevia ihastuksentunteita, muuttuneita suunnitelmia, ihmisuhdedraamaa, ja lopulta, kaikki on hyvin. Vai onko? ;) Vaikka lukukokemus miellyttävä olikin, päätin myydä kirjan eteenpäin Zadaan kautta. Teos löysikin nopeasti uuden kodin kirppissovelluksen kautta.

[ BRIDGERTON : SALAINEN SOPIMUS / JULIA QUINN, TAMMI 2020 ]

Minä, kuten sosiaalisen median perusteella todella moni muukin, ahmaisi Bridgerton-sarjan Netflixistä kerralla. Ystäväni suositteli minulle sarjaa, ja ennen kuin ehdin edes koukuttua tarinan juoneen, olin häkeltyneen ihastunut sarjan visuaalisuuteen, lokaatioihin ja puvustukseen. Daphnen ja Simonin tarina oli toki myös ainutlaatuinen, enkä malttanut jättää sarjaa kesken edes sen puolessa välissä, vaikka myönnänkin tuolloin jo hieman kyllästyneeni. Loppuun asti katsominen kuitenkin kannatti ja minä, kuten sosiaalisen median perusteella moni muukin, odotan jo kuumeisesti seuraavaa kautta.

En yleensä tartu kirjoihin, joista olen jo nähnyt elokuva- tai sarjaversion. Tykkään lukea nimittäin kirjan aina ensin, sillä muussa tapauksessa, en voi olla kuvittelematta kirjaa lukiessani hahmojen olevan juuri niitä tuttuja kasvoja tv:n ruudulta. Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Koska Bridgerton nousi näinkin suureksi ilmiöksi, halusin kuitenkin tietää, millaisen kirjan pohjalta sarja oli tehty. Siksi otinkin pitkästä aikaa käyttööni Bookbeat-sovelluksen ja kuuntelin Salaisen sopimuksen alusta loppuun. Tämä taitaa muuten olla ensimmäinen äänikirjani jonka kärsivällisesti kuuntelin kokonaan. Yllätyin siitä, kuinka vähän teosta oli lopulta muokattu ja tarina kulkikin eteenpäin kuten sarjassa, yksityiskohtia ja tiettyjä tapahtumia lukuunottamatta. Nyt pohdittavaksi jääkin, että kuuntelenko seuraavaksi äänikirjana jatko-osan vai odotanko kiltisti uutta kautta Netflixiin..

Tammikuun saldoksi kertyi siis neljä hyvin erilaista, mutta omalla tavallaan erinomaista teosta. Kuten huomaatte, olen kirjojen suhteen melko kaikkiruokainen. Nyt onkin sinun vuorosi kertoa, mikä teos tulisi löytyä lukulistaltani helmikuussa?


Posted in lifestyle and tagged by NOORA.