TILATAANKO PIZZAT?

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

// KAUPALLINEN YHTEISTYÖ : TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI //

Nyt puhutaan pizzasta!

Kuvittele itsesi lempparipizzeriasi tiskille, tilaamaan unelmiesi pizzaa. Millainen tilauksesi olisi? Tuplajuustolla vai ilman? Kanaa, härkää, katkarapuja? Oreganolla vai ilman? Syötkö paikan päällä vai nappaatko pizzan boksissa mukaan? Kun suljet silmäsi, voitko jo kuvitella kuinka pizzan tuoksu leijailee nenääsi avatessasi laatikon?

Olen syönyt elämäni aikana monen monta pizzaa, niin kuin varmasti moni teistäkin. Täytesuosikit ovat vuosien varrella vaihtuneet moneen kertaan (melko perinteinen  kinkkupizza taisi olla vakiovalintani lapsuudessa), mutta monen monta muistoakin elämänpolun varrelta keskittyy juurikin pizzalaatikoiden ympärille. Monet perhejuhlat on juhlittu pizzojen ääressä ja kukapa ei olisi tilannut muuttourakan jälkeen uuteen kotiin pizzalähetystä. Ja elämäni ensimmäinen Italiassa, Milanossa, syömäni pizza se vasta melkoisen muistijäljen muistojeni kirjastoon jättikin!

Tänä syksynä pizzaa paistetaan myös Tampereen Työväen Teatterin lavalla, Eino Salmelaisen näyttämöllä. Olen jo nyt sataprosenttisen varma siitä, että ensi viikolla näkemäni ensi-ilta tuo mukanaan yhden herkullisen pizzamuiston lisää muistini sopukoihin.

Kun Suomen ensimmäinen pizzeria avataan vuonna 1961, ilmassa on paljon melua pizzasta. Tuo erikoinen, italialainen herkku, kun ei välittömästi haukkaa tietään jokaisen suomalaisen sydämeen. Eksoottinen ruokalaji jakaa kaupungin kahtia; kun iloinen tyttöjenilta päättyy pizzeriaan, mustasukkaisuus nostaa päätään ja käsissä on pizzatäytteiden lisäksi skandaalin murusia. Naiset rakastuvat pizzaan, mutta miehiltä tämä tuntematon ruokalaji ei vie jalkoja alta. Pizzojen pyörittelyn lomassa rakastutaan tulisesti, erotaan ja puidaan asioita – temperamenttia löytyy myös meiltä suomalaisilta! Uskomatonta, että piirakka Välimeren maisemista voi sekoittaa kokonaisen kaupungin. Italialaiselta kokilta vaaditaankin aimo ripaus sinnikkyyttä, jotta suomalaiset suostuvat avaamaan suunsa ja haukkaamaan palan tätä eksoottista herkkua.

Nappaa siis pizzalapio kainaloon ja koe itse kuinka pizza on raivannut tiensä suomalaisten sydämiin. Tie ei ole ollut niin helppo kuin luulisi sen olleen, reunoja on poltettu ja täytteetkin ovat toisinaan lässähtäneet. Näytelmän on Carlo Goldonin näytelmän Le Baruffe Chiozzotte innoittamana kirjoittanut Tuomas Parkkinen ja lavalla nähdään TTT:n tuttuja, hurmaavia kasvoja. Tämän suussa sulavan näytelmän jälkeen on suorastaan pakko suunnata pizzalle. Nähdään teatterilla!

Mutta tätä postausta ei voi lopettaa ennen erästä legendaarista kysymystä, kuuluuko ananas pizzaan vai ei? Tietysti kuuluu.

 


Posted in lifestyle and tagged , , , by NOORA.