KUN PARIISI SAAPUU TAMPEREELLE

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

// KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI //

Lukuhetki Pariisissa, lempikaupungissani, puistossa rautarouvan juurella vuosia sitten. Hetki oli kuin suoraan kirjan sivuilta, elokuvasta tai esityksestä, jotka aikoinaan saivat minut ylipäätään edes haaveilemaan matkasta Pariisiin. Vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyn juhlistamista varten rakennettu Eiffel-torni on todistanut vastaavia hetkiä paljon, minulle se oli ainutlaatuinen. Kuinka paljon historiaa tuo kaikkien tuntema maamerkki onkaan todistanut.

Tuo heinäkuinen hetki vuosien takaa sai minut rakastumaan Pariisiin yhä enemmän. Tänä syksynä Pariisi, lempikaupunkini, saapuu Tampereelle.

Vuonna 1900 Pariisi toimi jälleen maailmannäyttelyn estradina kooten yhteen peräti 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Näyttelyn vetonauloihin lukeutui muun muassa Globe Céleste, taivaankantta esittävä valaistu pallo. Näyttelyyn kuului vuonna 1900 myös Kansakuntien katu, eri maiden eri kokoisten ja tyylisten näyttelypaviljonkien alue, jolta löytyi myös Suomen oma paviljonki. Suomen omassa paviljongissa oli esillä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan töitä näyttävinä Kalevala-aiheisina freskoina sekä jännittävänä yksityiskohtana vuonna 1899 Porvoon lähistölle pudonnut Bjurbölen meteoriitti (tai itse asiassa sen kipsivalos), jota pidettiin tuolloin ennusmerkkinä Nikolai Bobrikovin kuolemasta. Kipsivalos olikin yksi paviljongin teoksista, joka otti kantaa Venäjää vastaan.  Koko maailma oli saapumassa Pariisiin, ja näyttely olikin oiva tilaisuus suomalaisille tuoda esiin maailmalle omaa kulttuuriaan ja taidettaan. Suomen oma paviljonki tuki vahvasti suomalaisten itsenäisyyshaaveita.

MOMENTUM 1900 vie meidät vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn. On aika lähteä matkalle. Istahtaa Tampereen Työväen Teatterin penkkiin ja suunnata vuoden 1900 Pariisiin yhdessä Helsingistä ja Pohjanmaalta Pariisiin saapuvan rakennusporukan kanssa. Anna nuorten päähenkilöiden, Vernan ja Eliaksen, viedä sinut matkalle rakkauden kaupunkiin Sirkku Peltolan uutuusmusikaalissa, joka kietoo sinut itsepäisyyden, itsenäisyyden ja rakkauden teemoihin.

Avoimet harjoitukset ovat juuri käynnistymässä. Katsomo kuhisee innostuneena, aivan kuin olisimme koko porukka kohta lennähtämässä matkalle – tai niinhän me toisaalta olemmekin, käsissämme on matkalippu vuoden 1900 Pariisiin! Lavastus on jo nyt henkeäsalpaavan näyttävä, elementti yksi toisensa jälkeen kiinnittää tiukasti huomioni ja huomaan bongailevani joukosta tuttuja maalauksia. Suurtuotanto on nimensä mukainen. Lavalle astelee valtava työryhmä. Heikki Salo ja Sirkku Peltola kertovat musikaalin olleen työn alla jo vuosia. Sen koostaminen on vaatinut arkistoiden läpikäymistä, perusteellisia haastatteluja ja lähdeaineistojen yhdistelemistä. Jopa Pariisissa paviljonkia rakentaneiden pohjalaisten kirvesmiesten jälkeläisiä on haastateltu! Kun harjoitukset alkavat, ei kulu kauaakaan, kun unohdan missä olen. Tarina vie heti mukanaan ja havahdun todellisuuteen vasta, kun ohjaaja keskeyttää esityksen. Olen jo koukussa. Harjoitusten aikana pääsemme näkemään useamman kohtauksen, joita vielä hiotaan huippuunsa. Kun harjoituksia on kulunut tunnin verran ja katsojien on aika poistua, en malttaisi millään jättää elämystä kesken. Haluan välittömästi nähdä mihin Eliaksen ja Vernan tarina johtaa! Sitä ennen haluan kuitenkin maalata. Korvissani soi harjoituksissani kuulema lause ”taide muuttaa maailmaa”, ja kotona kaivan esiin vesiväripalettini. Maalaan omien mielikuvieni Pariisin.

Pariisin maailmannäyttely rakentuu tänä syksynä Tampereen Työväen Teatterin näyttämölle ja sinut on kutsuttu mukaan suurkaupungin sykkeeseen. Suomen taidokkaimmat musikaaliosaajat Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu ovat yhdistäneet voimansa ja luoneet näyttämölle yhdessä muun työryhmän kanssa jotakin ainutlaatuista. ”Elämyksen, jota ette enää tämän jälkeen toiste tavoita”, kuten Heikki Salo harjoituksissa totesi. Lavalle maailmannäyttelyn sykkeeseen nousee muun muassa Martti Suosalo, joka yhdessä muiden päähenkilöiden kanssa herättää henkiin tunnettuja kansallistaiteilijoitamme. Koe millainen kansallistaiteilijoiden ja kirvesmiesten yhteinen taidonnäyte Suomen paviljonki olikaan ja juhlista yhdessä timanttisen työryhmän kanssa Tampereen Työväen Teatterin 120-juhlavuotta. Historia on myös vahvasti läsnä, teatterilla pääset omin silmin näkemään Pariisissa mukana olleen kipsivaloksen meteoriitista.

MOMENTUM 1900, saa ensi-iltansa syyskuussa. Täältä löydät matkalippusi.


Posted in lifestyle and tagged , by NOORA.