LUKIJAN TOIVE : NÄIN NEULOT MYSSYN

CURIOUSER & CURIOUSER | muoti

myssy ohjenovita hyggemyssy kavennukset

Kun omatekemä jäänsininen myssyni vilahti instastoryissani muutama päivä sitten, inboxiini kilahteli useampiakin viestejä koskien myssyn tekemistä. Aivan parasta, että neulominen innostaa teitäkin! Myssy onkin erinomainen neuletyö esimerkiksi sinulle, jolla taidot ovat hitusen ruosteessa tai olet yhtä kärsimätön kuin minäkin ja haluat, että puikoilta valmistuu nopeasti jotakin. Pipo on nopea näpertää, etenkin jos valitsee langaksi paksun ja puikoilla hyvin soljuvan langan. Sääennusteiden mukaan pakkaspäivät jatkuvat vielä ainakin jonkin aikaa, joten mikäpä olisikaan parempi tapa viettää vaikkapa tammikuista perjantai-iltaa kuin sohvannurkassa kutimen kera.

Minähän koukutuin tähän hommaan niin, että tällä viikolla puikoiltani on syntynyt jo peräti neljä pipoa. Joku ehdottelikin, että yksi pipoistani päätyisi arvottavaksi – olisiko sellainen arvontapalkinto teille mieluinen?

myssy ohje

Storyissani nopeasti jo kerroinkin pääpiirteet myssyn tekemiselle, mutta yleisön toiveesta, päätin naputella postauksen myös blogiini. Näin ollen pääsen helposti itsekin palaamaan ohjeeseen tarpeen vaatiessa. Olen tehnyt myssyjä nyt jo useammasta langasta, mutta mikäli toiveissasi on muhkea lopputulos, suosittelen valitsemaan langan, jota suositellaan neulottavaksi koon 9 tai 10 puikoilla. Novitan 100% villalanka Hygge on esimerkiksi juuri tällainen, mutta mikäli Hyggeä ei ole saatavilla, voi myssyn tehdä myös kaksinkertaisesta langasta (kaksi kerää ohuempaa lankaa ja neulonta tuplalangalla).

Itse käytin myssyn neulomiseen sukkapuikkoja ja kolmen puikon taktiikkaa. Loin 20 silmukkaa kolmelle eri puikolle ja neljäs puikko tarvitaan tietenkin neulomista varten. Käsialani on melko napakka, joten lanka pysyy hyvin puikoilla, ja suosittelenkin, että työtä aloittaessasi pyrit luomaan silmukoista melko kireitä, näin ollen puikot eivät tipahtele paikoiltaan. Ja sitten hommiin! Kun silmukat on luotu, kappale alkaa muodostua 1 silmukka oikein/ 1 silmukka nurin-periaatteella. Näin jatketaan puikko puikolta, kerros kerrokselta ja kappaleen korkeus määritellään sen mukaan, kuinka korkean haluat reunan käännöksestä. Kun kappaleella on korkeutta 30 cm, käännöksestä saa halutessaan esim. 10 cm korkean. Näillä mitoilla oma piponi on valmistunut. Seuraavaksi on vuorossa kavennukset.

Heti aluksi suosittelen kurkistamaan Novitan Neulekoulun Youtube-jakson kaventamisesta. Itse opin parhaiten näkemällä omin silmin ja tässä videossa kavennusten tekeminen on opetettu todella selvästi. Huomioithan, että mikäli olet tehnyt myssyä pyöröpuikoilla, kavennuslinjojen alkaessa vaihdetaan pääsääntöisesti sukkapuikkoihin.

Kavennustyylejä on kuitenkin monia ja oman piponi kavennukset on tehty useampaa ohjetta soveltaen. Nopea ja suhteellisen helppo kavennus syntyy esimerkiksi näin: joka puikolta neulotaan ensin yksi silmukka oikein, sitten kaksi silmukkaa yhteen oikein (=kavennus). Näin jatketaan kunnes kullakin puikoilla on vain kaksi silmukkaa. Tämä aiemmin tekemäni pipo on kavennettu tuolla tekniikalla. Lisäämällä välikerroksia (eli kerroksia, jolloin et kavenna) kavennuskerrosten väliin, pipo ei kavennu niin jyrkästi vaan muodosta tulee pyöreämpi. Tämän jälkeen työn voi päätellä katkaisemalla langan ja vetämällä sen jäljellä olevien silmukoiden läpi.

lankatupsu ohje

Kun on viimeistelyn ja päättelyn aika, käynnistyy ankara miettiminen siitä, tarvitseeko piposi tupsun. Lankatupsu on helppo toteuttaa. Leikkaa kaksinkertaisesta pahvista ympyrä ja pienempi ympyrä niiden keskelle. Ala pujotella lankaa renkaiden ympärille niin, että keskellä oleva kolo täyttyy. Leikkaa tupsu auki ujuttamalla sakset pahvien väliin. Laita pahvien väliin pitkä langanpätkä ja kiristä aukileikatut langanpätkät sillä yhteen. Solmi lanka tiukasti kiinni ja poista pahvit. Tupsua voi saksimalla vielä tasoitella ennen pipoon kiinnittämistä.

Nyt siis lankakaupan kautta kotiin ja myssyhommiin – laittakaahan minulle kuvia lopputuloksistanne vaikkapa instan kautta!

ohje helppo pipopipa ohje


Posted in muoti and tagged , by NOORA.