#INSIDEOUT

CURIOUSER & CURIOUSER | muoti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tasan vuosi sitten, Bangladeshissa, Plaza Rana-tehdasrakennus romahti vieden mukaan 1133 ihmisen hengen. Rakennuksen romahtamisen syyksi epäiltiin kahta ylimääräistä kerrosta, jotka tehtaaseen oli rakennettu. Työoloista ja rakennuksen halkeamista oli varoitettu vain jokin aika sitten ennen rakennuksen romahtamista, mutta siitäkin huolimatta tuona kohtalokkaana päivänä työntekijät saapuivat töihin.

Tänään, vuosi tapahtuneen jälkeen, olemme viettäneet Vaatevallankumouksen päivää. Vastaavia katastrofeja ei saisi enää koskaan tapahtua ja Vaatevallankumouksen kautta me tavalliset kuluttajat osoitamme, että haluamme vaatteita, jotka on tehty turvallisissa ja kunnollissa olosuhteissa niin, että työntekijälle on maksettu työstä kunnon korvaus. Haluamme myös tietää, missä ja miten vaatteemme on tehty. Päivän teemalauseena onkin ollut: ”Who made your clothes?”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse pukeuduin tänään Nanson mekkoon, sillä Nanso avasi tänään tehtaansa ovet Vaatevallankumouksen tiimoilta. Oppaani Satumaija ei ollut aamulla herätessään pukenut vahingossa puseroaan väärin päin, vaan nurinpäisellä nutulla hänkin otti osaa Vaatevallankumoukseen. Sosiaalinen media olikin tänään pullollaan pesulappuja ja saumoja!

Nanso tuo mieleeni kodikkuuden. Lämmön. Äidin värikkään yöpaidan lapsuudesta. Arvot ja perinteet. Vanha tehdasrakennus henkikin juuri näitä asioita. Ensimmäisessä kuvassa näkyvä vanha valokuva otti vieraat eteisaulassa vastaan ja viritti meidät kaikki tunnelmaan, täällä arvostetaan työntekijöitä, vaalitaan hyvää yhteishenkeä ja arvostetaan kestävyyttä ja laatua. Ylpeänä kuljinkin tehdaskierroksella Katri Niskasen Nansolle suunnittelemassa mekossani. Minun vaatteeni on tehnyt työyhteisö, joka koostuu yksilöistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tunnelmallista tehdasympäristöä kierrellessämme, vastaan tuli kone jos toinenkin, mutta lähes jokaisen koneen ja työvaiheen takana seisoo ihminen. Laaduntarkkailua valvovat tarkkaavaiset silmäparit ja värjäämössä tehdään vuorotyötä, jotta pitkä värjäysprosessi saataisiin alusta loppuun laadukkaasti toteutettua. Ompelijat tekivät työtään viihtyisässä, ja Nansolle tyypillisessä värikkäässä, ympäristössä. He näyttivät viihtyvän ja kaikilla oli hymy huulillaan. Olikin hauskaa huomata, kuinka monen työvaiheen kautta se äidille joulupakettiin käärittävä yöpaita kulkeekaan. Nanso, vuonna 1921 perustettu perheyritys, tekee kaikkensa, että kuluttajalle päätyvä tuote tulee olemaan osa kuluttajan elämää pitkään. Laadukkaana tuotteena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiitos Nansolle oviensa avaamisesta, mielenkiintoinen tehdasvierailu pysyy mielessäni pitkään ja ensi kerralla, kun teen hankintoja vaatekaappiini, pohdin niitä taatusti edes hitusen enemmän kuin tähän mennessä. Tämä muodikas vallankumous ei jää tähän.

#INSIDEOUT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

// Today, I got the chance to visit Nanso Group’s factory in Nokia. The experience was very interesting and now I know, who makes my Nanso-clothes. Fashion Revolution, #insideout, who makes your clothes?


Posted in muoti and tagged , by NOORA.