ELÄMYKSELLINEN SYYSPÄIVÄ TAMPERE-TALOSSA

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

// KAUPALLINEN YHTEISTYÖ TAMPERE-TALO //

Istahtaessani viereesi en voi olla miettimättä sitä, kuinka monta selfietä kanssasi onkaan vuosien varrella otettu. Viereesi on istunut hymyilemään paljasjalkaisia tamperelaisia, lapsia ja aikuisia ympäri maailman. Koristat taatusti monien valokuva-albumeita vuosikymmenten takaa, omastakin kamerarullastani löytyy sinusta useampiakin kuvia. Muutit uuteen kotiisi Sorsapuistoon vasta jokunen vuosi sitten, kun maailman ensimmäinen Muumimuseo avattiin Tampere-talossa. Olet todellinen maamerkki, suorastaan manselainen kuuluisuus, jonka ohi ei voi kävellä hymyilemättä. Tai ottamatta kaverikuvaa.

Tulemme tämän syksyn aikana näkemään useasti, oi rakas Muumipeikko. 

Sen lisäksi, että Tampere-talo, tuo jylhä ja näyttävä sinivalkoinen rakennus kätkee sisuksiinsa Muumimuseon, sen seinien sisällä on moni meistä kokenut elämyksiä ja kartuttanut muistojensa kirjastoa. Teinivuosinani taistelin lipuista Antti Tuiskun konserttien eturiviin, myöhemmin kävin kuuntelemassa samaisissa penkeissä Cheekiä. Olen käynyt katsomassa balettia ja oopperaa sekä kikattanut vatsalihakseni kipeiksi standup-esityksissä. Isälleni ostin kerran joululahjaksi liput Matin ja Tepon konserttiin. Hän ei ole lainkaan konsertti-ihmisiä, mutta tuosta unohtumattomasta elämyksestä hän silloin tällöin puhuu edelleen. Vanhempani tapasivat ensimmäisiä kertoja avopuolisoni vanhempia juurikin Tampere-talossa, kun veimme koko porukan katsomaan Paula Koivuniemen konserttia. Siellä me hoilasimme yhdessä Aikuista naista! 

Olen jonottanut piiiiiitkässä jonossa Muumimuseon omaa Arabian muumimukia ja saanut jopa kunnian osallistua Muumimuseon avajaisiin. Se jos mikä oli muumien ystävälle kova juttu. Olemme lukuisia kertoja käyneet työporukan kesken lounastamassa Tuhtossa ja sen samaisen päivän iltana, kun olimme kantaneet muuttolaatikot ensimmäiseen omaan kotiimme, minä jo karkasin Andy Warholin näyttelyn avajaisiin Tampere-taloon. Paljon, paljon, on muistoja kertynyt minullekin Tampere-talosta. Ensimmäinen niistä on miltei kolmenkymmenen vuoden takaa, kun pääsin ensimmäistä kertaa muorin ja vaarin kanssa Tenavatähti-konserttiin. Tuolloin tuo paikka tallentui mieleeni kovin taianomaisena, ja sitä se on edelleen. Kuten johdantonikin sen kertoo, Tampere-talossa tapahtuu paljon. Niin paljon, että siellä jos missä viettää vaikka koko päivän.

Aloittakaamme päivämme Muumimuseosta. Maailman ainoasta! Museo tarjoaa elämyksiä ja ihastusta kaikille, iästä riippumatta, itse voisin viettää tuntikausia ihastellen uskomattoman yksityiskohtaisesti tehtyjä pienoismalleja. Muumitalo on suosikkini, mutta kolmiulotteisten muumikuvaelmien joukosta löytyy myös paljon muuta. Kirjoista tuttuja seikkailuita, jotka heräävät silmieni edessä eloon. Museo on visuaalisesti huikaisevan upea, satumaailma, johon haluat palata kerta toisensa jälkeen. Astu taikurin hattuun! Nappaa siis Museokortti-matkaasi. Observatoriossa avautuu kuvittaja Camilla Mickwitzin näyttely 16. lokakuuta, joten mikäli osut paikalle sopivasti syysloman aikaan, Mimosa- ja Jason-faneille on luvassa erityistä ihasteltavaa.

Museokierroksen jälkeen on aika istahtaa Tuhton penkkiin ja soudella herkulliselle makumatkalle. Tuhton kalakeitosta kuulee ylistäviä arvioita, joten suussa sulavasta menusta on helppo tällä kertaa valita pääruoka. Suosittelen kuitenkin lukemaan tarkasti myös alkupalalistauksen. Tampere-talon kattohunajalla paahdettua sinihomejuustoa Ahlmanin tilalta kannattaa nimittäin maistaa. En koskaan, koskaan, ole syönyt niin herkullista juustoannosta.

Talvipuutarhassa olen kuvannut lukuisia kertoja. Tilaan tulvii valoa ja se onkin täydellinen paikka vaihtuville näyttelyille. Tuhtosta kannattaakin ottaa suunnaksi tämä hurmaava lokaatio. Matkaan kannattaa napata myös Tampere-talon ohjelmalehtinen tulevaa syksyä silmällä pitäen. Jo pelkästään nopealla silmäyksellä huomaat, että Tampere-talo kutsuu sinut syyskauden aikana lukuisiin eri elämyksiin. Kaipaat sitten hengähdyshetkeä arjesta Tampere Filharmonian, maailmantähtien tai kotimaisten artistien parissa, valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Itselläni on jo lippu hankittuna Bonnie Tylerin konserttin, mutta myös Taikarumpu Henri Kemppaisen ja Jussi69:n toteuttamana kuulostaa juuri sellaiselta tapahtumalta, jonka mielelläni tallentaisin muistojeni kirjaan. Jälleen jotakin uutta ja elämyksellistä.

Päivämme Tampere-talossa alkaa tulla päätökseensä. Aivan sisäänkäynnin vierestä löydät kuitenkin vielä helmen, jonka ohi on vaikea kävellä piipahtamatta vierailulle. Tampere-talo Shopin valikoima on kerrassaan hurmaava. Myymälässä myydään muun muassa sellaisia muumiaarteita, joita ei muualla ole saatavilla. Muumipostikortteihin saa ostettua paikan päältä merkin ja kortin kirjoitettuasi saat sen matkaan Muumimuseon omalla leimalla varustettuna. Omasta astiakaapistani löytyy jo tuo kauan sitten jonottamani Arabian muumimuki, mutta kuinka voisinkaan vastustaa Muumimuseon omia emalimukeja tai teetä. Mieleni tekisi hankkia kotiin valtava Nipsu unikaveriksi ja muistikirjafanina ahmisin mielelläni itselleni kaikki Shopin muumivihot. Tampere-aiheisten tuotteiden joukosta löydät parhaat matkamuistot kotiinviemisiksi ja klassikkobrändien joukosta shoppailet samalla mieluisat sisällöt paketteihin.

Tästä seikkailumme yhdessä Tampere-talon kanssa vasta alkaa. Heitän innoissani kärrynpyöriä tämän yhteistyön ansiosta. Tampere-talolla on erityinen paikka sydämessäni, ja tuntuu upealta päästä tutustumaan tähän Tampereen maamerkkiin nyt myös töiden merkeissä.

Mutta nyt, vielä yksi kaverikuva Muumipeikon kanssa! Hän pyysi toivottamaan teidät kaikki tervetulleeksi Tampere-taloon syyslomillanne. Ja jos tulet kauempaa, olethan jo kuullut, että Tampere-talon kylkeen on avautunut uusi hotelli, Courtyard by Marriott Tampere City? Pääset näppärästi vaikka suoraan aamupalalta hipsimään kuivin jaloin Muumimuseoon. 


Posted in lifestyle and tagged , by NOORA.