KUN ANDY WARHOL SAAPUI TAMPEREELLE

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

Eilen koitti vihdoin se päivä, kun sain astella sisään Tampere-talon ovista tutustumaan Andy Warhol Posters (1928-1987)-näyttelyyn. Olemme nimittäin ajaneet ohi monen monta kertaa siitä valtavasta mainoslakanasta, joka on kiinnitetty rakennuksen seinään ja olen laskenut päiviä kuumeisesti näyttelyn avautumiseen. Olikin siis suorastaan onnekas ja iloinen yllätys, kun Tampere-talo lähetti minulle kutsun näyttelyn avajaistilaisuuteen. Ilmoittauduin tapahtumaan välittömästi, vaikka avajaiset osuivatkin muuttopäivällemme – halusin ensimmäisten joukossa päästä näkemään näyttelyn!

Monelle meistä (nimittäin itsellenikin) silmien eteen avautuu välittömästi kuva Marilyn Monroesta, kun joku mainitsee Andy Warholin nimen. Hän on kuitenkin paljon muutakin. Maailman suurimmassa Andy Warhol julistenäyttelyssä nähdään 120 Warholin kehystettyä alkuperäisjulistetta 1960-1980-luvuilta sekä muun muassa kirjojen ja lehtien kansia. Kyllä, kuten sanoin, paljon muutakin kuin se legendaarinen kuva Marilynistä eri väreissä.

Rakastan taidenäyttelyitä, mutta monesti museoista lähtiessäni jälkikäteen huomaan viihtyneeni eritoten sellaisissa näyttelyissä, joissa on taiteen lisäksi panostettu muihinkin elementteihin, kuten ääniin, valoihin ja tilasuunnitteluun. Tämän näyttelyn on suunnitellut näyttelyarkkitehti Taina Väisänen ja hän on onnistunut toteutuksessa upeasti. Eikä ihmekään, että tykästyin juuri hänen kättensä jälkeen niin kovasti, Taina on vastannut myös  sekä Muumimuseon että rakastamani Barbie-näyttelyn rakentamisesta. Kumpikin niistäkin upeita visuaalisia kokemuksia!

Julistenäyttely on avoinna miltei elokuun loppuun asti ja Sorsapuistosaliin astellessasi, suosittelen lämpimästi, että tutustut samalla myös Talvipuutarhassa olevaan Pinnallinen Suomi-näyttelyyn, jossa esillä ovat Tampere-talon järjestämän taidekilpailun voittajat. Seiniltä voi bongata niin valtakunnan ykköskoiran Lennun kuin Cheekinkin.

Mutta kenelle suosittelisin juuri tätä näyttelyä? Kaikille. Näyttelystä on hyvin vaikea lähteä kotiin ilman visiittiä museokauppaan Warholin taiteesta inspiroituneena. Niinpä meilläkin on nyt keittiömme magneettitaulussa magneetti, jossa lukee:

”Everyone will be famous for 15 minutes”.
Andy Warhol


Posted in lifestyle and tagged , by NOORA.