KESÄKÄVELYREITTI X 4 (TAMPERE EDITION)

CURIOUSER & CURIOUSER | muoti

haiharan kartano


Pusero: Sidoste //*saatu
Shortsit: Aim’n
Tennarit: SoWhat


pyynikin uimaranta

Kävelylenkeillä mieli virkistyy kroppa vetreytyy ja olo kevenee. En ole koskaan ollut ahkera juoksija, mutta kävelyille olen viikoittain saanut itseni tsempattua, vaikka sporttipörriäiset eivät muuten olisikaan pörränneet ahkerasti ympärilläni. Kun tietokoneen ääressä istuu päivittäin reilun kahdeksan tuntia, kävelylenkki on itselleni se kaikista paras tapa saada ajatukset nollattua ja energiaa kerättyä vielä iltaa varten. Siksi monesti kuljenkin työmatkani kävellen; aamulla pieni kävelylenkki karistaa unihiekat silmistä, istualtaan vietetyn työpäivän jälkeen taas tekee enemmän kuin hyvää kerryttää hieman askeleita.

Mutta minne lenkkini sitten suuntaavat? Tampereella on kaunista kävelymaastoa vaikka kuinka ja paljon. Reittejä löytyy joka makuun ja tänään ajattelinkin vinkata teille täydellisistä muutaman kilometrin reiteistä, jotka eivät välttämättä pituudeltaan päätä huimaa, mutta etenkin kesäisin tarjoavat kauniita maisemia ihasteltavaksi. Lenkkarit jalkaan, takeawaykuppi kahvia käteen ja rauhalliselle lenkille mars!

// 1 HATANPÄÄN KARTANON ALUE

Tarkkasilmäisimmät ovat taatusti huomanneet, että valtaosa asukuvistani on otettu Hatanpään kartanon alueella. Hatanpään kartano sijaitsee Pyhäjärven rannalla. Päärakennus on peräisin 1800-luvulta ja upean alueen katseenvangitsijana toimiikin kartanon vieressä oleva Arboretum, ruusupuutarha. Ruusut kukkivat myöhemmin kesällä, mutta alue hurmaa ympäri vuoden kauniilla järvi- ja puistomaisemillaan. Alue on laajahko, ja kävelylenkkiään on helppo jatkaa pidemmälle Pyhäjärven rantaviivaa mukaillen. Täällä kävimme paljon jo silloin, kun kaipasimme vaihtelua koiralenkkeihimme.

// 2 PYYNIKKI

Tuntuisi väärältä koota listausta Tampereen parhaista kävelyreiteistä lisäämättä listalle myös Pyynikin maisemia. Myönnän käyväni tällä alueella itse harvoin, mutta harjuineen ja kuuluisine portaineen, tämä alue on yksi legendaarisimmista Tampereen helmistä. Tämän postauksen kuvat on otettu Pyynikin uimarannalla ja rannan läheisyydestä löytyykin paljon tamperelaisia maamerkkejä kuten Pyynikin Kesäteatteri ja Hotelli Rosendahl. Uimarannan parkkipaikalta onkin helppo suunnata kävelyreiteille; ranta tarjoaa hieman tasaisempaa maastoa sunnuntaikävelyille, harjulle kivutessasi hikeä pukkaa otsalle taatusti, mutta henkeäsalpaavan upeat maisemat ja Näkötornin herkulliset munkit ovat kipuamisen arvoisia!

// 3 HAIHARAN KARTANON ALUE

Kaukajärven kaupunginosassa sijaitsevassa Haiharan kartanossa sijaitsee muun muassa taidekeskus ja paikka toimii myös konserttejen ja lastentapahtumien näyttämönä. Kun ajat auton parkkiin valtavan tuulimyllyn viereen, edessäsi avautuu lukuisien eri kävelyreittien vaihtoehtoja. Jo pelkästään kartanon alueella voi kerryttää hurjasti askeleita miljöötä ihastelemalla, mutta lenkkipolut vievät myös Kaukajärven rantaan, muun muassa Riihiniemen uimarannalle, sekä kauniille Isolammelle. Näillä poluilla tapaa aina myös paljon juoksijoita, ja vaihtelevan maaston ansiosta kävelylenkeilläkin saa hien pintaan. Siispä suosittelenkin nappaamaan uikkarit matkaan, oloa on helppo virkistää kävelylenkin jälkeen järvipulahduksella. Riihiniemestä löydät tosin nykyään myös vuokrattavat SUP-laudat, jos haluat lähteä seikkailemaan vesille!

// 4 KESKUSTAAN KÄVELYLLE

Omiin kesäperinteisiini kuuluvat myös kesäkävelyt keskustassa. Oma suosikkireittini kulkeekin näin; Finlaysonin alueella kuluu tovi katumaalauksia ihastellen, sieltä suuntaa hetkessä Tallipihan tunnelmalliseen miljööseen, ja maisemia kannattaa kivuta ihastelemaan Näsilinnan kupeeseen. Matkaansa voi jatkaa joko Mustalahden satamaan, josta on erinomaiset näkymät Särkänniemeen tai vaihtoehtoisesti Ranta-Tampellaan, jossa uutuuttaan hohtava miljöö hurmaa kulkijaa. Reittiään on helppo mukauttaa matkan varrella, Tampereen keskusta on kesäisin hurmaava.

Nyt siis kesämieltä matkaan ja tutustumaan rakkaaseen kotikaupunkiini kävellen – kommenttiboksissa saa jakaa myös oman lempparilenkkireittinsä, itse suuntaan mielelläni toisinaan myös kauemmas tutuilta poluilta!

kävelyreitit tampere


Posted in muoti and tagged , by NOORA.