HEIPAT VIISAUDENHAMPAALLE

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

Mitä EI kannata tehdä, kun edessä on viisaudenhampaanpoisto?
a) Googletella.
b) Kuunnella työkavereiden kauhutarinoita.

Minä tein virheistä molemmat. Google lauloi hakusanoja ”viisaudenhammas”, ”viisaudenhampaanpoisto kipu”, ”viisaudenhampaan poisto turvotus”, ”koska viisaudenhammas on poistettava”, ”hampaanpoisto komplikaatiot”, ”viisaudenhampaan poisto pelko”.. Onneksi en sentään käyttänyt kuvahakua. Niinpä onnistuin kehittämään itselleni melkoisen jännityksen jo kuukausia sitten, kun hampaan poistamisesta alettiin ensimmäisen kerran puhua. Ja jossain mieleni sopukoissa kummitteli vielä se hirvittävä hygienistikin..

Eilen istuin hammaslääkärini odotushuoneessa. Löytämäni hammaslääkäri on maailman ihanin ja en sentään Pirkkoillut odotushuoneessa. Lääkäri haki minut huoneeseen ja kysyi, ”no mitäs tedään, paikataanko reikä vai poistetaanko viisaudenhammas?”.

Ja niin minä vaan reippaana tyttönä vastasin, että ”vedä pois vaan”.

pirkonpaletilta1

Voi morjesta. En suhtautunut todellakaan asiaan noin rempseästi, mutta päätin, että nyt tämä murhe hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. Mikäli lykkäisin asiaa taas kauemmas, saisin hyvällä tuurilla kehitettyä asian suhteen itselleni melkoisen stressin ja joutuisin kuuntelemaan lisää työkavereitteni kauhutarinoita.

Ja eikun hommiin! En ymmärrä kuinka hammaslääkärini saa pistettyä jopa puudutuspiikit niin, että piikkejä ei edes huomaa. Hampaanpoistoa varten puudutetta laitettiin molemmin puolin hammasta ja myönnettävä on, että koko toimenpiteen inhottavin osuus oli se, että nielu ja kitalaki puutuivat. Tunne on aika hurja ja sitä saattaa jopa vähän pelästyä. Tunteeseen tottui kuitenkin nopeasti ja pian olikin jo aika ottaa hammas irti.

Kuvittelin etukäteen, että TÄMÄ on se homman hirvein osuus. Ehei, hammas oli irti minuutissa. En tuntenut operaation aikana mitään, en kuullut rutinoita tai ilkeitä ääniä ja ennen kuin ehdin edes jännittää, hammas oli jo irti.

Poisto sujui siis mallikkaasti, ja hammaslääkäri totesikin, että hammas irtosi todella helposti. Olen ymmärtänyt, että yläviisureiden poisto käy useasti varsinkin näppärästi, vaikka tapauskohtaisiahan kaikki poistot ovat. Lopuksi poistokuoppa putsattiin ja hampaiden väliin asetettiin hetkeksi tuppo, joka auttaisi veren hyytymisessä ja suojaisi poistokuoppaa syljeltä.

Koko operaatio oli ohi puolessa tunnissa. Sain mukaani kotihoito-ohjeet ja särkylääkereseptin.

image

En olisi ikinä voinut kuvitella, että poiston jälkeen olisin täysin kykenevä menemään töihin, ja keskustaan palaveriin ja vielä illalla jääkiekkopeliinkin. Toki puudutuksen loputtua tunsin, että jotakin siellä yläleuassa on tehty, mutta olo oli kaikin puolin hyvä. Yöksi otin särkylääkkeen ja nukuin yön hyvin. Aamulla heräsin pieneen jomotteluun ja ilkeä verenmaku saattaa suussa tuntua muutaman päivän ajan. Ilmeisesti poistokohta voi vielä parinkin päivän ajan vuotaa, joten päätin suosiolla viettää muutaman päivän keittodieetillä. Eilen hainkin jo kaupasta mehukeittoja ja sopparuokaa ja annan reiän parantua rauhassa. Olo on siis äärimmäisen hyvä.

Ja helpottunut. Homma hoidettu ja toipuminen aloitettu. Ja niiden alaviisureiden poistoa ei nyt vielä hetkeen tarvitse murehtia.

Toivon koko sydämeni pohjasta, että juuri sinä, joka olet yläviisaudenhampaanpoistoon menossa ja Googlettelet paniikissa faktatietoja tästä toimenpiteestä, eksyt juuri minun postaukseeni. Isot tsempit sinulle, pidän peukkuja, että kaikki sujuu mallikkaasti!

Nyt se Google kiinni!

enkku2

It was time to see my dentist yesterday. I had to say goodbye to my wisdom tooth and everything went just fine. Yay!


Posted in lifestyle and tagged by NOORA.