DIY : RYIJY

Tänä jouluna päätin toteuttaa yhden isomman joululahjaprojektin tehden sen itse. Idean tähän lahjaan sain marraskuun lopulla ja yhteensä ”työtunteja” se kartutti mittariin noin 70 tunnin verran. Kyseessä oli nimittäin ommellen toteutettu ryijy eli seinävaate Matin vanhemmille.

Ryijyinnostukseni alkoi itseasiassa jo vuosikausia sitten, kun päätin tehdä ryijyn yläasteen valinnaisen käsityön lopputyönä. Ryijyjen tekeminen osoittautui niin mukavaksi puuhaksi, että lopputyöni lisäksi, tein ryijyjä lahjaksi sukulaisillekin. Jostain syystä innostukseni kuitenkin lopulta hiipui ja nosti päätään vasta nyt reilun kymmenen vuoden jälkeen.

ryijyn tekeminenDSC_0101

Ryijyn tekeminen lähtee luonnollisestikin ideasta ja tarvikkeiden hankkimisesta. Suunnittelin ryijyyn tulevan kuvan itse ruutupaperille, ja suunnitelmaani alustavasti hahmottelin jo ryijyn värimaailmaa. Matin vanhemmat asuvat maatilalla, ja päätin siksi tehdä heille ryijyn, joka kuvastaa heidän kotitilaansa sekä sikalaansa. Halusin ryijystä kuitenkin melko modernin, joten päätin pitää linjat ja värit selkeinä. Tarkoituksena oli luoda kaunis luminen talvimaisema, joka samalla kunnioittaisi uniikilla tavalla heidän kotiaan.

Koska yritin kovasti virkistää muistiani tutkimalla ryijyvideoita netistä löytämättä niitä kuitenkaan, päätin lisätä tähän postaukseeni lyhyen tutoriaalivideon siitä, kuinka ryijy tehdään ommellen. Ryijynhän voi tehdä myös kangaspuissa kutoen, mutta säkkikankaalle ommeltu ryijy miellyttää tekotapana minua enemmän.

Käsityöliikkeistä löydät valmista pohjakangasta ryijyä varten, mutta pohjan voi tehdä itsekin edullisesti säkkikankaasta. Kun olet leikannut itsellesi säkkikankaasta sopivan palasen ja huomioinut palasen koossa myös sen, että reunat käännetään lopulta siististi ja ryijyn yläreunaan jätetään kuja kiinnitystangolle, voit neulaa avuksi käyttämällä poistaa kankaasta joka viidennen säikeen. Näihin poistokohtiin muodostuu ommellessa yksi kerros ryijypistoja. Videolla piirrän kankaalle lyijykynällä hahmotelmaa juurikin niistä kohdista, joista sivut käännetään, mutta myös kuvion hahmotelma on hyvä piirtää valmiiksi kankaalle. Näin työn tekeminen ja rajojen noudattaminen on helpompaa varsinkin monimutkaisen kuvion tekemisessä.

ryijypisto DSC_0120

Langoiksi kannattaa valita samanpaksuisia lankoja. Itse ostin tarvikkeeni Lielahden Lankamaailmasta. Kovin ohuen langan voi ommella ryijyyn kaksinkertaisena, mutta tällä kertaa itse toteutin ryijypistot yksinkertaista lankaa käyttäen. Pientä säihkettä lisätäkseni, ompelin tosin mukaan myös paljettilankaa, joka sai työni ”lumihiutaleet” säihkymään. Ryijysolmuthan leikataan auki kuten videolla näytinkin ja työn ollessa valmis, kannattaakin vielä katsoa, että lankasäikeet ovat tasaisia.

Vaikka varasin aikaa työn tekemiseen runsaasti, lopussa meinasi tulla jo kiire. Päivää ennen kun lahja oli tarkoitus antaa Matin vanhemmille, ompelin viimeiset pistot ja hätyytin vielä juuri lenkille lähdössä olleen pipopää-Mattini avukseni, jotta sain itselleni ryijystä vielä muistoksi kuvan. Harmitti, että en ennen pakettiin laittamista ehtinyt ottaa teille siitä luonnonvalossa kuvia, mutta tämä virhe korjattakoon sitten, kun seuraavan kerran vierailen Matin kotitilalla.

Lahja osoittautui mieluisaksi ja he arvostivat sitä kovasti, mikä tietysti lämmitti omaa sydäntäni kuukauden aherruksen jälkeen. Ryijykuume taisi sen verran nostaa päätänsä, että tämä ei jäänyt tähän.

Isäni osti tosin minulle joululahjaksi kanavatyön, joten sen tekeminen taitaa olla seuraavaksi vuorossa.. ;)

enkku2

This is what I made and gave for Matti’s parents as a Christmas gift.


Posted in and tagged , , , by NOORA.