SEURAAVAKSI OMAKOTITALOON?

CURIOUSER & CURIOUSER | sisustus

// KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Lammi, Asuntomessut

LAMMI SAARENTA lammi saarenta

Kuvittelin vuosikymmeniä, että tulisin elämään loppuelämäni kerrostalossa. Kerrostaloasumisen helppous viehätti ja ajatukset rivitaloon tai omakotitaloon muuttamisesta tuntuivat kovin kaukaisilta. Kunnes kaksi vuotta sitten astuin sisään ensimmäisen kerran huoneistoon, joka vei sydämeni. Sydän alkoi pamppailla ja kämmenet hikoilla – tämä on se oikea! Muutamaa kuukautta myöhemmin kannoimme muuttolaatikot nykyisen kotimme, tarkemmin sanottuna rivitalokotimme, sisuksiin ja niin vaan pääni kääntyi. Ajatus kerrostaloasumisesta tuntuu nyt todella vieraalta ja kaukaiselta. En mistään hinnasta luopuisi enää esimerkiksi omasta puutarhasta tai autotallista.

Nyt kun rivitaloelämää on takana jo parisen vuotta, suhtaudun huomattavasti avoimemmin ajatukseen siitä, että vielä jonain päivänä ryhtyisimme talonrakentajiksi, tai pikemminkin talonrakennuttajiksi. Kädentaitoja tai tietoa ei tämän aiheen tiimoilta ole meistä kummallakaan nimeksikään, joten käytännöllisin ratkaisu olisi löytää unelmakoti talomallistosta. Kivi viehättää meitä molempia kovasti rakennusmateriaalina, joten kääntyisimme kivirakentamisen pioneerin, Lammin, puoleen. Kun Lammi kutsui meidät tutustumaan Lohjalle rakennettuun kivitaloon, starttasimme automme ja suuntasimme nostattamaan talokuumettamme. Asuntomessualueella jos missä into rakentamiseen taatusti syttyisi.

Ennen Lohjalle lähtöä mietimme yhdessä Matin kanssa, mitä asioita nostaisimme esille itse tärkeimpinä tekijöinä, jos alkaisimme nyt rakennuttaa taloa. Unelmakarttamme näyttivät tältä.

Nooran talounelmat: piha, joka mahdollistaa hyötypuutarhan ylläpitämisen ja muuntautuu kesällä ikään kuin yhdeksi lisähuoneeksi, viihtyisä työhuone, ikkunat, joista luonnonvalo tulvii sisään

Matin talounelmat:  laadukkaat, aikaa kestävät rakennusmateriaalit, persoonallinen sauna, tilaa kotitreeneille

Emme olleet ehtineet vielä edes alueelle, kun jo huudahdin ensimmäisen kerran ääneen ”Vau!”. Lohjanjärven rannalle, Hiidensalmeen rakentuva asuntoalue sijaitsee sykähdyttävän upeiden maisemien äärellä. Rantaviiva on kivenheiton päässä asuinalueesta ja vehreä maisema ympäröi koko aluetta. Messujen kantava teema on kohtaamisten ohella tänä vuonna ympäristöystävällisyys ja kauniin järviluonnon maisemassa tämä tärkeä tekijä on silmin nähtävissä.

Mutta nyt on aika avata ovi Saarentaan. Kahden aikuisen kivitalokotiin Lohjanjärven rannalla. Taloon, jossa elämisen helppous, estetiikka, moderni arkkitehtuuri ja luonnonläheisyys asuvat saman katon alla. Hurmaavan pariskunnan kanssa.

Lohjan Saarenta, Lammi Kivitalo
5h+k+r+s+autokatos+tekn./var
Huoneistoala 138m²

Lohjanjärven rantamaisema avautuu taulun lailla sisään avarista ikkunoista. L-mallinen pientalo on suunniteltu kahdelle aikuiselle. Kodin asukkailla on takanaan pitkä historia Lammi Kivitalojen parissa, talon isäntä Hannu kun on työskennellyt Lammilla jo pitkään. Rakennusmateriaalivalinnat onkin tehty vankalla ammattitaidolla, panostaen rakennuksen pitkäikäisyyteen, helppohoitoisuuteen ja asumisviihtyvyyteen.  Tilava oleskelutila on kodin sydän ja kaunis avokeittiöratkaisu yhdistyy olohuoneeseen käytännöllisesti ja tyylikkäästi saarekkeen ja ruokailuryhmän avulla. Viihtyisä erillinen työhuone tarjoaa erinomaiset puitteet etätyöskentelylle, ja mikä parasta, huone mukautuu nopeasti myös tarvittaessa kätevien sisustusratkaisujen myötä vierashuoneeksi. Saarennassa on kaksi pienempää makuuhuonetta, joten tilaa ja yöpymispaikka löytyy myös pariskunnan aikuisille, jo kotoa muuttaneille, lapsille. Sisustussuunnittelusta vastanneet sisustusarkkitehdit Mikko Vesanen ja Anna Katriina Tilli ovat tehneet upeaa työtä asukkaiden toiveet huomioiden.

Tätä kotia on lähdetty toteuttamaan Lammi Ideakirjan talomalli Saarennan pohjalta, jonka on suunnitellut rakennusarkkitehti Hannele Haataja. Valmiin talomallin avulla oli helppo lähteä visioimaan rakennusarkkitehti Jukka Ulvisen kanssa sitä, millaiseksi oma unelmakoti lopulta muotoutuisi. Lohjan Saarenta poikkeaakin valmiista talomallista muun muuassa sisäänkäynnin sijainnin, taloon lisätyn autokatoksen ja lämpimän varaston, lasiterassin sekä wc:n ja teknisen tilan sijoittelun osalta. Nämä muutokset osoittavatkin erinomaisesti sen, kuinka Lammin talomallit voidaan räätälöidä omistajiensa näköisiksi ja heidän toiveittensa mukaisiksi. Kukin valmis Lammi-koti on yksilö. Kodista rakentuu asukkaiden näköinen.

Talon suurimmasta, asukkaiden makuuhuoneesta, on suora yhteys vaatehuoneeseen. Pökerryttävän upeaan, käytännöllisesti rakennettuun ja sisustettuun tilaan, jossa vaatehuolto ja pukeutuminen on tehty helpoksi. Kulku jatkuu kodinhoitohuoneeseen, jossa on talon toinen wc:istä ja kun jatkamme matkaa vielä eteenpäin, saavumme harrastetilaan. Spinningpyörä on asetettu lasiseinän eteen, josta avautuu maisema järvelle ja kodin puutarhaan. Puunväriset puolapuut uppoavat kauniisti sisustukseen ja treenin jälkeen on helppo sujahtaa saunan lämpöön. Tässä tilassa sekä mieli että keho virkistyvät. Jos minä hihkuin ihastuksesta walk-in closetiin astellessani, viimeistään tässä huoneessa Matin suu loksahtaa auki. Kyllä treenit maistuisivat näissä maisemissa!

Innokkaana kotipuutarhurina ihastun myös talon puutarhaan. Asukkaiden kiinnostus ja innostus puutarhanlaittoa kohtaan näkyvät persoonallisissa puutarharatkaisuissa. Silmäni nauliintuvat upeaan lasiterassiin, lempeään vesielementtiin ja tyylikkäisiin kivetyksiin. Lasiterassia koristaa viiniköynnös, joka on siirtynyt uuteen kotiin nykyisen kodin pihalta ja lasiterassin ruokapöytä on sen sijaan valmistettu yli satavuotiaista tuvan kattolaudoista. Tällaisista pienistä yksityiskohdista näkee, että uutta kotia on selvästi rakennettu perheen historia, mieltymykset ja elämäntavat huomioiden. Kun nurmikolla vastaamme ajelee Paavoksi nimetty robottiruohonleikkuri, on se jälleen yksi hyvä esimerkki siitä kuinka arjen sujuvuus  on huomioitu puutarhaa myöten.

Nyt jos selaat postaustani takaisin ylöspäin ja palaat lukemaan unelmakarttojamme uudestaan, ymmärrät nopeasti, miksi Saarenta vei sydämemme. Se oli kuin meille rakennettu. Lohjan Saarenta toivottaa myös sinut tervetulleeksi, kun Asuntomessut käynnistyvät 9. heinäkuuta.

Lämmin kiitos vielä talon asukkaille, jotka toivottivat meidät lämpimästi tervetulleeksi taloonsa. Onnellisia hetkiä uudessa kodissa!


Posted in sisustus and tagged , by NOORA.