MURAALILTA MURAALILLE – TAMPEREEN KUVATUIMMAT TALONSEINÄT

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

Nyt mennään! Piristäkäämme sateista syyspäivää kierroksella Tampereen muraalilta toiselle. Joko sinä olet bongannut nämä kaikki?

Meksikolainen Paola Delfin sai syyskuun lopussa valmiiksi teoksen, joka on mielestäni Tampereen muraaleista se tunnelmallisin. Ja kuinka ihanaa, että juuri tämä muraali  koristaa nyt omia kotinurkkiani. Kaukajärvellä, osoitteessa Saarenvainionkatu 9, sijaitsevan muraalin kuvitus on myös hyvin ainutlaatuinen. Seinällä komeilevat nimittäin kolme taloyhtiön asukasta. Maija Ketola on talon ainoa jäljellä oleva alkuperäinen vuokralainen, joka on asuttanut tätä taloa jo vuodesta 1969 asti, kun taas Suhal Jamil tyttärineen on asunut samaisessa kerrostalossa muutaman vuoden ajan. Talo onkin kokonaisuutena hyvin kansainvälinen. Kuvitus on mielestäni aiheeltaan nerokas ja sopii hyvin myös taiteilija Delfinin muraalihistoriaan; hän on nimittäin seitsemän vuoden aikana tehnyt ympäri maailman yli 100 muraalia, joista suurin osa on naisaiheisia. Ihanaa, että hän päätti jättää kädenjälkensä myös tänne Tampereelle.

Kaukajärven muraali ei ole kuitenkaan ainoa näkemisen arvoinen muraalikohde Tampereen alueella. Itse olen hyödyntänyt näitä taideteoksia useasti kuvausten taustana ja olen aina ollut sitä mieltä, että muraalit tuovat katukuvaan aivan oman fiiliksensä – kukapa nyt ei taidetta haluaisi katsella kotiin saapuessaan! Kunnioitan myös suuresti muraaleja maalaavia taiteilijoita, jotka ryhtyvät näin valtaviin projekteihin ja tekevät hurjan upeaa jälkeä. En ihan heti lähtisi itse tekemään 27 metriä korkeaa taideteosta kerrostalon seinään. Käsittämätöntä on mielestäni myös se, että muraaleja ei ole vielä tämän enempää. Maalauksen tekeminen maksaa suurin piirtein saman verran kuin talon päädyn maalaminen yksiväriseksi.

Hiedanranta | Hiedanranta on muraalien ja graffititaideteosten aarreaitta. Kuivaamon alue on maalattu huikeiden ammattilaisten toimesta täyteen toinen toistaan upeampia kuvia ja nämä taustat ovat vilkkuneet myös omien asukuvieni taustalla kerran jos toisenkin. Alueelta löytyy miltei joka käyntikerralla jotakin uutta ja siellä vieraileminen on kuin visiitti taidenäyttelyyn, ilmaiseksi.

Tesoma | Kohmankaari 2-6:n talojen päätyjä koristaa UPEA18-taidefestivaalia osana oleva Fingerpori-muraali. Sarjakuva on toteutettu kuva kuvalta kolmen eri talon päätyyn, ja tämä on yksi omistamuraalisuosikeistani. Hauska idea, näyttävä toteutus.

Hervanta | Hervannan alueelta taidetta voi bongata useammastakin paikasta. Opiskelijankatu 21:n talonpäädyssä on värikäs katutaideryhmä G-REXin toteuttama maalaus, joka valmistui vuonna 2017 lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumin kanssa yhteistyössä. Hervannan vesitornin muraalin ovat maalanneet hervantalaisnuoret. Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia maailmalle käsittelevä maalaus kuvaa toisiaan kädestä piteleviä hahmoja.

Laukontori | Takon tehtaan tiilimuuriin maalattiin vuonna 2019 tuttuja hahmoja. Teoksessa esitellään Tampereen historiaa ja sen on toteuttanut ja suunnitellut Sebastian Schultz.

Tämä on kuitenkin vain pintaraapaisu Tampereella sijaitsevien muraalien maailmaan. Kertokaahan siis, missä ovat ne muraalit, joiden luo päätyy vain aarrekartan avulla ja joiden kauneutta kannattaa lähteä paikan päälle vaikkapa varta vasten katsomaan. Taiteen ystävänä ja valokuvaajana aihe kiinnostaa kovin!


Posted in lifestyle and tagged , , by NOORA.