MITÄ SÖIN PÄIVÄN AIKANA (+ KAROLIINAN RUOKAHAASTE)

CURIOUSER & CURIOUSER | ruoka

Aamupalaksi syön AINA puuroa. Puuro kaipaa kuitenkin kaverikseen myös hedelmiä ja marjoja. Tällä kertaa heitin mukaan Kaija-tädin punaviinimarjoja ja ananasta, monesti lisukkeet valikoituvatkin sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Aamua ei starttaa onnistuneesti ilman kupillista kahvia.

Karoliina haastoi minut mukaan ruokahaasteeseen, josta voi toki ottaa kopin kuka tahansa!  Omat ruokailutottumukseni ovat muuttuneet ainakin omasta mielestäni positiivisempaan suuntaan lisääntyneen kotoilun ja liikuntainnostuksen vuoksi, ja oli itsellenikin mielenkiintoista kirjoittaa nyt ruokatuokioitani myös teille ylös – yksi pyydetyimmistä postaustoiveista on muuten kautta aikojen ollut ”Mitä syön päivän aikana?”-postaukset, joten kenties nyt kymmenen vuoden jälkeen on aika vihdoin sellainenkin toteuttaa! Kuvitukseksi kuvasin teille erään päiväni ateriat.


Leivän ala- vai yläpuoli? Ehdottomasti pehmeä yläpuoli.

Kevytjuusto- vai normi? Kevyt, yritän kaikin keinoin hillitä perinnöllisesti korkeaa kolesteroliani.

Pizza ananaksella vai ilman? Ananaksella, kiitos!

Maito vai korvaava ”maito”? Vaikka olenkin onnistuneesti totutellut viime aikoihin myös kauramaitoihin, on rehellisyyden nimissä vastattava, että vielä toistaiseksi voiton vie maito. Käytän tosin maitoa vain kahvissa.

Hedelmäkarkit vai salmiakki? Hedelmäkarkit, salmiakki ei ole ikinä kuulunut suosikkeihini.

Jäätelö vai leivonnaiset? Jos on pakko valita toinen, valitsen leivonnaiset. Syön ehdottomasti mieluummin korvapuustin kuin jätskiannoksen.

Hernekeitto vai maksalaatikko? Ehdottomasti hernekeitto, meillä syödään hernaria usein!

Ravintola- vai kotiruoka? Riippuu tilanteesta. Arkisin vastaan kotiruoka, sillä olen innostunut kokkailemaan paljon normaalia enemmän tämän vuoden aikana, mutta viikonloppuihimme kuuluu miltei poikkeuksetta yksi ravintolaruoka, tosin kotiin noudettuna tällä hetkellä.

Kokkaaminen vai leipominen? Kokkaaminen, ahdistun leipomisesta syntyvästä tiskivuoresta.

Lounaaksi maistui edellispäivänä tehty italianpata. Vältän ruokahävikkiä viimeiseen asti, ja kun huomasin jääkaapissa olevan jauhelihan menevän pian huonoksi, paistoin sen pannulla ja heitin mukaan valmiit italianpata-ainekset. Toimii! Tällä kertaa joukossa oli myös tuoretta avokadoa. Lounaan kaverina join vettä ja lasillisen kombuchaa.

 

Aina (jää)kaapissa? Maitoa, levite, vichyä, perunoita ja kananmunia.

Lempikasvis? Vastaan kesäkurpitsa, sillä olen tykästynyt siihen tänä kesänä kovasti! Erinomainen lisuke ruualle syntyy, kun siivuttaa kesäkurpitsaa, heittää ne öljyn kera pannulle ja maustaa suolalla ja mustapippurilla.

Inhokkikasvis? Palsternakka, jokin sen maussa ei viehätä makuhermojani.

Lempihedelmä? Tuttu ja turvallinen C-vitamiinipommi nimeltään appelsiini. Myös sitruunaa löytyy usein kaapista.

Inhokkihedelmä? Banaani. Sen lisäksi, että banaani ei koskaan maultaan ole ollut suosikkini, saan siitä vatsakipuja.

Lempiruoka? Uudet perunat tillin, sillin ja voinokareen kera.

”Kahden kahvin aikaan” olen tottunut syömään jotakin välipalaksi, ja tällä kertaa kaapista löytyi Promourin suklaisen pähkinäinen proteiinipatukka. Koska edessä oli vielä illan treenit, tämä soveltui erinomaiseksi välipalaksi ja helpotti samalla herkkuhimoa. Minulle on tärkeää juoda aina myös vettä silloin, kun juon kahvia.

Jos vettä ei lasketa, lempijuoma? Tällä hetkellä ehdottomasti Good Guys’ien kombucha!

Lempimauste? Kaneli! Syksy, puuro, omena ja kaneli kuuluvat yhteen, kuten tässä reseptissä jo totesinkin.

Paras ateria? Muistan syöneeni yhden erinomaisimmista aterioistani siskoni ja tämän miehen häissä. Aterian viimeisteli kakku, jota parempaa en ole koskaan syönyt!

Karmein ruokakokemus? Karmeimmat ruokakokemukseni eivät liity niinkään ruokaan, vaan toisinaan palveluun. Viimeksi tällä viikolla söin aamupalaa kahvilassa, josta palvelualttiutta ei löytynyt ja teki mieli kääntyä jo kassalta pois.

Ruoka, jota et ole koskaan ostanut ruokakaupasta? Ostan harvoin lihastiskiltä mitään, saati, että olisin ostanut sieltä vaikkapa jonkin eläimen sisäelimiä syötäväksi.

Peruslounas? Ennen koronaa, kävimme ahkerasti työporukan kanssa läheisissä lounasbuffeteissa syömässä, mutta kun ravintoloita suljettiin, totuin hakemaan evästä läheisen kaupan lämpötiskistä tai ottamalla edellispäivän jämiä lounaaksi töihin. Lämmin ruoka on minulle lounaalla tärkeä.

Woltin top 3? Elämme alueella, jonne Wolt kyllä nykyisin jo toimittaa, mutta kuljetusmaksut hipovat pilviä. Jos tilaisin Woltista, tilaus lähtisi todennäköisesti Maka Sushiin, Lie-miin tai Katmanduun.

Bravuuri keittiössä? Herkku, joka ei ole vielä kertaakaan epäonnistunut keittiössäni, omenapiirakka.

Keittiömoka? Joka joulu keitän ainakin kerran riisipuuron pohjaan. Tuolloin päätän etten tee puuroa enää ikinä hangatessani kattilaa puhtaaksi. Ja kuitenkin teen.

Random-aatos ruuasta. Havahduin vasta Eppu-koiramme kuoleman jälkeen siihen, kuinka ahkeraa työtä se olikaan tehnyt myös kotimme rikkaimurina. Kun koiraa ei enää ollut, tuntui siltä, että murusia sai olla imuroimassa keittiöstä harva se päivä

Päivälliseksi valmistin itselleni tonnikalapastaa, johon käytin tällä kertaa kauraporkkana-täysjyvämakaronia ja pippurikermaa. Mukaan pilpoin myös kesäkurpitsaa. Siitä tuli herkullista! Tässäkin ateriassa oli mukana avokadoa, sillä olin osunut avokado-kultasuoneen ja onnistunut hankkimaan aivan täydellisen kypsyisiä avokadoja.  Harvoin syön saman päivän aikana kahdesti pastaa, mutta tämä ateriakombo piti kyllä olon kylläisenä. Jääkaapissa oli vielä jäljellä serkkuni polttareiden yhteydessä, Teiskon Viiniltä hankkimani alkoholiton kuohari, joten päätinkin korkata sen perjantai-illan kunniaksi.

Tampere-aiheinen lisäosio (johon voit vastata oman kotipaikkasi mukaan):

Sitko, Luca vai Napoli (kun kyseessä on pitsa)? Napoli, ehdottomasti Napoli. Tämä pizzeria on tuttu jo lapsuuteni herkkuhetkistä asti.

Paras brunssi? Käyn äärimmäisen harvoin brunssilla, mutta yksi herkullisimmista on ehdottomasti Ratinan Kauppakeskuksen Sandrossa. Ja paikkakin on niin syötävän söpö!

Paras seisovapöytä? Jos etsit hyvää lounasta edullisesti, ota suunnaksi Neste K Teiskontiellä. Tiedän, vastaukseni saattaa yllättää, mutta et taatusti pety jos kaipaat lautasellesi hyvää kotiruokaa.

Paras kahvila? Vastaan Keskustorin Valkoinen Puu, sillä missään muualla en koskaan ole syönyt yhtä hyvää porkkanakakkua.

Paras makea? ^ks. edellinen vastaus.


Iltakävelyn jälkeen huomaan vatsan kurnivan, joten paistan pannulla kauraleivän päälle kananmunan, kaadan lasiin porkkanamehua ja keitän vielä lämmikkeeksi kupin teetä. Tyhjällä vatsalla en voi mennä nukkumaan, tuskinpa saisin edes kunnolla unta mahan möyrytessä!

Napatkaahan haaste blogeihinne – tätä oli hauska täytellä!


Posted in ruoka and tagged , by NOORA.