TIE RUNOILIJAKSI

Toisinaan elämän parhaat hetket tapahtuvat silloin, kun niitä vähiten osaa odottaa. Kun astuin Tarjanteen kyytiin eräänä kauniina kesäaamuna, kuvittelin pitkästyväni jo ensimmäisen tunnin jälkeen niin, että haluaisin palata maitojunalla kotiin jo ensimmäisestä satamasta, jonne paattimme pysähtyisi. Mutta voi kuinka väärässä olinkaan. Olin pakannut reppuuni mukaan niin pädin, kirjan kuin pari lehteäkin, mutta en lopulta koskenutkaan niihin kahdeksan tunnin aikana.

Maailman vanhin edelleen liikenteessä oleva ja pitkää reittiä kulkeva matkustajahöyrylaiva s/s Tarjanne kulkee historiallista Runoilijan tietä Tampereelta Virroille. Jos olisimme Matin kanssa seurustelleet 1900-luvun alussa, olisin päässyt Virtojen suunnalla asuvan siippani luokse varsin näppärästi tätä väylää pitkin. Runoilijan tie alkaa näet Mustanlahden satamasta ja päättyy Virtain laivarantaan. Kyllähän sitä nyt olisi kahdeksan tuntia seilannut pitkin Näsijärveä armaansa luokse!


AURINKOLASIT IVANA HELSINKI /SPECSAVERS (*saatu)    HATTU H&M     PAITA PARTTWO / BY EMKA    SHORTSIT H&M     KENGÄT MINNA PARIKKA


Nimensä reitti on saanut Runebergin mukaan, joka kirjoitteli Ruoveden suunnalla runojaan ja asusteli siellä nuorena. En yhtään ihmettele, että alue on Runebergiäkin inspiroinut; matkan varrella on niin paljon upeita maisemia ihasteltavaksi, että yhden jos toisenkin runosuoni alkaa näiden järvinäkymien ja luonnonmaisemien seurassa sykkiä. Samaisten maisemien vuoksi ei reppuun pakkaamilleni viihdykkeillekään ollut tarvetta. Hyvä, että edes muistin sosiaalisen median olemassaolon reitin varrella. Viihdykettä tarjosivat nimittäin muun muassa Tarjanteen aalloilla ratsastaneet hurjapäät. Vesiskootterit ja pikkupaatit oikein odottelivat Tarjanteen ohikulkua, jotta pääsisivät aalloille hurjastelemaan. Monen mökin laiturille sen sijaan kipitettiin vinhaa vauhtia ottamaan kuvia ohikulkevasta legendasta.

Kun äitini tätä retkeä alunperin ehdotti, olin todella vastahakoinen kuluttamaan kesälomapäivääni tällä tavoin. Mutta taas oli äiti oikeassa; siinä haitarimusiikkia laivan kannella kuunnellessani tajusin viettäväni juuri kesän parasta lomapäivää. Toisinaan on hyvä vain antaa seikkailumielen viedä. Ja istua maisemia ihastellen kahdeksan tuntia laivassa.


Posted in and tagged , , , by NOORA.