BARBIE & MINÄ (+ARVONTA!)

Bella-blogit, kaupallinen kampanja


Kaupallinen yhteistyö: Kansallismuseo/ Barbie – The Icon-näyttely & Suomen Blogimedia

”Pikkusiskoni saa syntymäpäivälahjaksi upean, vaaleahiuksisen Baywatch-Barbien. Kun äiti pyytää videokameran takaa siskoani esittelemään Barbietaan kameralle, minä pidän sinnikkäästi Barbien jaloista kiinni, enkä anna sitä siskolleni. Jalona isosiskona kuitenkin ojennan synttärisankarille Barbien mukana tulleen delfiinifiguurin. Sisko tyytyy delfiiniin ja saa napista painamalla sen viheltelemään. Taisin lopulta jopa keksiä tälle samaiselle Barbielle nimen. Hän oli Kate.”

Pakkasin matkaseuralaiseni, Michellen ja Teresan, viime lauantaina autoon, jonka nokka oli suunnattu kohti Helsinkiä ja Kansallismuseota. Tällä kertaa matkaa ei taitettu kuitenkaan Barbie-tyyliin vaaleanpunaisella avoautolla, vaan mieheni harmaalla Nissanilla. Kyyti kuitenkin kelpasi Barbara Robertsin, eli tuttavallisemmin Barbien, ystäville, ja pian meidät jo vastaanottikin Kansallismuseossa jokin aika sitten avattu muistoilla, pinkillä ja aarteilla kuorrutettu Barbie – The Icon-näyttely. Oli aika kulkea maailmankuulun ikonin, uranaisen ja fashionistan jalanjäljissä vuodesta 1959 vuoteen 2018.

”Kauniiden & Rohkeiden inspiroima muotitalo on tehnyt kovasti hommia keittiönpöydän ääressä. Ompelukone on sauhunnut ja jämätilkuista on valmistunut toinen toistaan upeampia muotiluomuksia. Kun kokoelma on valmis, mummut ja vaari istutetaan olohuoneen sohvalle muotishowta katsomaan. Suunnittelija, minä itse, saavun catwalkille viimeisenä ottamaan aplodit vastaan.”

Kansallismuseon Barbie- näyttely seuraa Barbien elämää taidokkaasti. Näemme kuinka hän on muuttunut ulkoisesti, saamme kuulla, että Totally Hair Blonde Barbie Doll 90-luvulta on edelleen kaikkien aikojen myydyin Barbie ja, että ensimmäisestä Barbie-talosta puuttui kokonaan keittiö. Näemme muotisuunnittelijoiden Barbielle tekemiä luomuksia ja kurkistamme Barbien asuntoautoon. Tutut kasvot katselevat meitä vitriineistä, kun vastaan tulee niin Prinssi William kuin Jennifer Lopez ja Marilyn Monroekin. Olemme aikamatkalla Barbien kanssa.

”Lastenhuoneen ikkunalaudalla nököttää vihreä, maapallonmuotoinen pieni pankki. Jokainen saamani kolikko on talletettu visusti pankin sisuksiin. Kun maaginen 100 markan raja täyttyy, sisältö otetaan ruokakauppareissulle mukaan ja tarkan harkinnan jälkeen pikku-Noora päättää ostaa itselleen Sea  Holiday-Barbien. Hänellä on pitkät kultaiset korvakorut, upea merihenkinen pusakka, kapteenin lakki ja kaulassa hänellä roikkuu kamera.”


”Eletään jo miltei 2000-luvun vaihdetta, vuotta 1999, kun Generation Girl Barbie saapuu ystävineen kauppoihin. Mummuni haluaa ostaa minulle ja sisarelleni joululahjaksi nuket tästä upeasta sarjasta. Minä valitsen itselleni Nichellen, siskoni sen sijaan tykästyy Tori-nimiseen nukkeen. Muistan tuolloin miettineeni sitä, olisiko tämä minun viimeinen Barbieni. Yläaste häämötti jo nurkan takana, mutta Barbie-leikit pikkusiskon kanssa olivat edelleen tärkeitä. Tuntui haikealta edes ajatella, että pian niiden aika olisi ohi.”

Michelleksi nimeämäni, ihana haalariasuinen Barbie jäi lopulta viimeiseksi Barbiekseni. Samana vuonna saamani Glam ’n Groom-Teresa, tuo Chanel-henkiseen vaaleansiniseen asuun puettu nukke sai jouluna 1999 Michellen seurakseen huoneeni hyllyn päälle. Ehkä juuri tästä syystä hakiessani näitä neitokaisia kanssani reissulle Helsinkiin vanhempieni luota, ne olivat ainoat Barbieistani, jotka enää olivat edustuskelpoisessa kunnossa. Kaikki heidän edeltäjänsä olivat niin rakastettuja leluja, leluja, jotka saivat mielikuvitukseni lentämään ja kiinnostukseni muotiin heräämään, että ne on miltei leikitty loppuun. Hiuksia on leikattu, epäonnisilta on jalkojakin katkennut, Kenin hiukset ovat pörrössä ja upean vaaleanpunaisen auton tuulilasissa on särö.

”Olemme matkanneet jo vuoteen 2018. Tässä välissä niin minä kuin Barbiekin on ehtinyt muuttua. Kierrän avomieheni siskontytön kanssa Kansallismuseossa Barbie – The Icon-näyttelyä ja olen innoissani samalla tavalla kuin 20 vuotta aikaisemmin Barbieiden ympäröimänä. Opin kierroksen aikana paljon. Barbie on muun muassa eronnut jokin aika sitten Kenistä ja löytänyt uuden poikaystävän, mutta palannut lopulta Kenin kanssa yhteen. Hän ei ole lukuisista hääpuvuistaan huolimatta mennyt koskaan naimisiin. Frida Kahlon (2018) näköisnukke on sen sijaan vihastuttanut perillisiä olemalla liian kaunis, ja kuulen myös, että Barbien hammashymy on ainakin epävirallisen tiedon mukaan peräisin Farrah Fawcettilta. Kierroksen päätteeksi ostan pienelle seuralaiselleni museokaupasta Barbien. Hän valitsee hyllystä ihanan tytön. Valinta kohdistuu Barbie Petite-nukkeen, tavallista lyhyempään Barbie-nukkeen, joka on osa uusien Barbieiden valikoimaa. Hänen rinnallaan hyllyllä seisoo niin tavallista kurvikkaampi kuin pidempikin Barbie. Olen melko varma siitä, että pikku-Noora olisi valinnut hyllyltä nuken, jolla on vaaleansiniset hiukset.”

Vaikka Barbie-leikit aikanaan loppuivatkin, ihastukseni tuota kuuluisaa ikonia, Barbara Millicent Robertsia kohtaan ei ole missään vaiheessa heikentynyt. Barbie inspiroi minua tekemään vaatteita ja näin ollen sytytti kiinnostukseni muotia kohtaan. Kenties valitsin säästämälläni 100 markalla itselleni juuri sen tietyn Barbien siksi, että hänellä oli mukanaan pieni kamera. Kenties Barbie inspiroi minua siis jopa harrastamaan vanhempana valokuvausta? Leikeissäni Barbie oli toisinaan uutisankkuri, toisinaan presidentti, toisinaan kotiäiti ja välillä kaikkea tätä yhtä aikaa.


Kommentoimalla tätä postausta (voit vaikka jakaa oman Barbie-muistosi kommenttiboksissa!) osallistut lippupaketin arvontaan, joka sisältää kaksi (2) vapaalippua Kansallismuseon Barbie – The Icon-näyttelyyn. Palkintoja arvotaan kaksi kappaletta (2 lippupakettia, joista kumpikin sisältää kaksi lippua). Osallistumisaika päättyy 9.5. klo 09.00.


Barbie opetti leikin kautta, että Noora, ”you can be anything”. Tuota mottoa ei kannata edes iän karttuessa unohtaa.

 


Posted in and tagged , , , by NOORA.