VAIN SATA VUOTTA SITTEN

P1205391 P1205379


T-PAITA TYTÖT1918/ TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI (*saatu)   NEULETAKKI INDISKA    FARKUT ZARA    KENGÄT SOWHAT/VAMOS*


P1205402 P1205383

Jotta voi ymmärtää nykyaikaa, pitää tietää historiasta. Siitä on jo aikaa, kun kuulin tämän lausahduksen, mutta sen jälkeen ajatus on pyörinyt päässäni paljon. Niinhän se on. Asukuvat Kalevankankaan hautausmaata ympäröivän muurin edessä olisivat vain ohimennen otetut kuvat uusi t-paita päälläni, jos ei tietäisi, että sisällissotaa käytiin sata vuotta sitten ja juuri Kalevankankaalla käytiin verisen kiirastorstain päätaistelu. Kalevankankaan taistelu oli toinen sisällissodan verisimmistä yksittäisistä taisteluista ja haustausmaalla kärsittiin suuria tappioita. En siis sattumalta seiso juuri täällä Tytöt1918-paita päälläni. Tulevana lauantaina tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun sisällissota alkoi.

Suunnilleen sata vuotta sitten täällä, minun kotikaupungissani, tällä paikalla, sodittiin. Samaisena kevättalvena Lempi, Martta ja Rauha leikkasivat lettinsä, vetivät housut jalkaansa ja liittyivät aseelliseen naiskaartiin. Vain sata vuotta sitten.

P1205374P1205359 P1205399

Kävin viime vuoden puolella seuraamassa Tampereen Työväen Teatterilla Tytöt1918-musikaalin harjoituksia ja pätkiä nähtyäni olen odottanut tätä päivää innokkaan odottavaisena. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja kun valtavan musikaalin aihealue sijoittuu vielä kaiken kukkuraksi omille kotinurkille, tuttuihin maisemiin, ei tällaista halua jättää näkemättä. Sodan hävinneiden naisten historia on ollut pitkään vaiettua ja tehtaan tyttöjen kohtalot tuodaan suurelle näyttämölle nyt ennennäkemättömällä tavalla. He olivat valmiita kuolemaan ja surmaamaan ja olen varma siitä, että tulen tänään näkemään musikaalin, jota en ikinä unohda. Luin Anneli Kannon Veriruusut-teoksen, johon musikaali perustuu ja harvoin kirjaa lukiessa joutuu välillä pitämään hengähdystaukoja, jotta mieli pystyy sisäistämään lukemaansa. Kirja oli rankkaa, ajatuksia herättävää luettavaa.

Tytöt, olen valmis kuulemaan tarinanne.

P1205372P1205406P1205397 P1205393


Posted in and tagged , , by NOORA.